Lži a manipulace v článku p. Brodníčkové na webu Novinky.cz | Marek Hilšer
Přejít na hlavní navigaci
Sociální sítě

Mrkni na moje sociální sítě


Drobečková navigace

Lži a manipulace v článku p. Brodníčkové na webu Novinky.cz

Vážím si novinářské práce a opravdu nerad se proti ní ohrazuji. Chápu i všelijaké zkratky a zjednodušení. Ale všechno má své meze. 

Karolína Brodníčková zveřejnila minulý týden na serveru Novinky.cz článek postavený na nepravdivých informacích, které si přitom mohla snadno ověřit z veřejně dostupných zdrojů či na pár kliknutí, 24 hodin denně kdykoli během celé doby trvání mého mandátu. Pro článek jsem jí obratem na její žádost poskytl veškeré odpovědi, ze kterých si ona ovšem vybrala jen to, co se jí hodilo pro manipulativní vyznění článku. Ten obsahuje i několik evidentních lží. Je výsledkem neetického postupu novinářky a neprofesionálního přístupu redakce, kterou reprezentuje. 

Autorka se snaží vyvolat dojem, že se dopouštím nekalého jednání, abych se obohatil na úkor veřejných prostředků. Níže proto všechna její nepodložená tvrzení uvádím na pravou míru. Vědomé lži se nazývají dezinformace. A já věřím, že Novinky.cz si je vědom své odpovědnosti jako zpravodajského média. 

 

Za prvé je zavádějící samotný titulek, který podsouvá čtenářům nekalé jednání pomocí slova “fígl”. Postupuji zcela v souladu se zákonem i dobrými mravy. Získal jsem prostředky jako každý jiný zvolený poslanec či senátor, abych je využil pro svou politickou činnost, pro kterou jsem byl do Senátu zvolen. Za účelem podpory mé politické činnosti vzniklo hnutí, jehož název je více než návodný: Marek Hilšer do Senátu (MHS). Prostředky, které využívají všechny politické strany a hnutí, používám nad rámec zákona transparentně. Přestože zveřejňování výdajů politických stran a hnutí zákon nepožaduje, jsem jako jeden z mála společně s Českou pirátskou stranou, kdo tak vůči veřejnosti činí.

 

Patřím k aktivním senátorům, na kontě mám vysoce nadprůměrný počet akcí, konferencí, veřejných slyšení a kulatých stolů uspořádaných v senátu např. na témata korupce a klientelismu, podpory Ukrajiny a ochrany lidských práv ve světě, zastoupení žen ve vedení médií, dostupnost hospicové a paliativní péče a další sociální témata. Nezávislost mi umožňuje ponechat si volné ruce a vystupovat proti nepravostem jako je například predátorský development, kdy vybraní developeři získávají pod cenou státní pozemky pro své vysoce ziskové projekty, aniž by městu a státu na oplátku odvedly spravedlivé kontribuce. Vyhýbám se politickým dohodám, které považuji za škodlivé, nazývám věci pravými jmény a často jsem poslední, kdo se zastane občanů nebo spolků, které zůstanou samy proti zájmům velkého byznysu. Bez ohledu na politické koalice navrhuji potřebné změny zákonů, které neprošly Sněmovnou v dostatečné kvalitě. To všechno pro mě znamená poslání senátora a to všechno mohu dělat jen proto, že jsem schopen pokrýt náklady na všechny aktivity, které mi to umožňují.

Desítky akcí a setkání jsem organizoval i ve své senátorské kanceláři v Praze na Žižkově, kde se primárně věnuji tomu, co trápí občany v mém volebním obvodu, např. dopady krátkodobých pronájmů typu Airbnb, rušení nočního klidu apod. 

Zajímalo by mě, jestli chystá paní Brodníčková články o tom, jak zacházejí s příspěvky na mandát ostatní senátoři, jestli k nim vůbec mají přístup anebo je odevzdají do stranické pokladny, kde protečou platbami za velkoplošné billboardy a marketing. Zajímalo by mě, zda se její zájem týká i obsahu činnosti jednotlivých senátorů včetně těch, kteří vykazují velmi slabou docházku a prakticky nulovou politickou činnost. Zatím se zdá, že jsem si něčím “zasloužil” její speciální pozornost a povzbudil jí ke “kreativnímu” zacházení s fakty.

MHS není podporováno oligarchy ani právnickými osobami s nedohledatelnou vlastnickou strukturou. To je problém, který skutečně trápí naši politiku. Přestože netrápí paní Brodníčkovou a možná ani Novinky.cz, propojení politiky a velkého byznysu je jednou z příčin zdejší ekonomické a společenské stagnace.  

 

Znovu, finance za mandát nejsou přilepšením k platu, ale prostředky určenými na politickou činnost. Na osobní potřebu je nelze použít a já jsem samozřejmě nepoužil ani korunu z těchto peněz v rozporu s jejich účelem. Podsouvat, že se jedná o „přilepšení k platu“ je účelová lež a manipulace.

 

Další nepravdivé tvrzení. Podle smlouvy mezi Markem Hilšerem (MHS) a Piráty bude v případě zvolení náležet 30 % příspěvku na mandát Pirátům. Paní Brodníčková si své tvrzení vymyslela.

 

Další příklad podsouvání dojmu něčeho podezřelého a pofidérního. Výběry hotovosti byly určeny pro pokladnu. Na transparentním účtu je vždy uveden účel výběru (např. organizace konference, nákup občerstvení do kanceláře pro hosty apod.). Jedná se o případy, kdy není jiná možnost než provést platbu v hotovosti, jako například při úhradě občerstvení na senátní konferenci. Jde o nízké částky. Všechny samozřejmě procházejí účetnictvím a následným auditem.

 

V celkové roční částce 34 000,- je započten také tarif mého asistenta a internetové připojení v senátorské kanceláři na Žižkově. Nejde tedy jen o mobilní služby jen pro mě osobně. Měsíčně jde o částku zhruba 2830 korun, což rozhodně není nijak šokující částka, zvláště v případě, kdy jsou zahrnuty i telefony a datové připojení během zahraničních cest.

 

Opět lež. Nejsem jediným členem hnutí, což lze snadno ověřit na mých webových stránkách či v rejstříku politických stran a hnutí. Výdaje hnutí jsou pravidelně se členy hnutí konzultovány a vnitřním kontrolním mechanismem dozorovány, poté externě nezávisle auditovány a nakonec opět kontrolovány pověřenými státními úřady. Ani koruna z příspěvku na mandát nebyla vyplacena žádnému členovi ani člence hnutí, kteří svou činnost vykonávají dobrovolně, bez nároku na finanční odměnu. V současné verzi článku již byla vyznačená lživá část upravena. Nicméně bez jakékoliv poznámky, že došlo k úpravě lživé pasáže. Nehledě na to, že při největším náporu čtenářů článek lživou formulaci obsahoval.

 

Zavádějící formulace, která vyvolává pocit, že jenom příplatek činí 123 000 Kč měsíčně. Jedná se však o kompletní plat senátora včetně příplatku.

 

Další manipulace. Paní Brodníčková se nezajímá o obsah mé práce a pokud vím ani o obsah činnosti dalších senátorů, vyslovuje nicméně libovolné soudy o tom, co skutečně funguje a co nikoli. Hnutí MHS vzniklo za účelem podpory mé politické činnosti, která je v Senátu přinejmenším nadprůměrná. Hnutí splňuje všechny zákonné požadavky, není to žádná prázdná schránka, členové hnutí se pravidelně scházejí dle stanov, z příspěvku na mandát se mj. financovaly aktivity pro příklad uvedené výše.

V roce 2020 pak za hnutí v senátním obvodu Brno-město kandidoval nestraník Lukáš Berta.
Ano, toto je přesně popis toho, jak funguje politické hnutí.

Je třeba poukázat, že současný systém financování politické činnosti paradoxně znevýhodňuje nezávislý hlas. Právě Senát byl koncipován jako komora, kde by měl nadstranický pohled převažovat nad prosazováním stranické politiky. Kandidatura a výkon mandátu je veřejná práce, ke které se každý senátor zavázal. Vyvolávat dojem, že využívání veřejných prostředků k takové práci podle zákona určených je samo o sobě nežádoucí, je zcela zavádějící. Naopak veřejný zdroj financování politické činnosti předchází klientelismu spojenému se sponzorstvím soukromými firmami.

Je zřejmé, že veřejně činná osoba musí unést větší míru kritiky, ale manipulace a nepravdy nelze nechat bez odpovědi. Přestože je dobře známo, jak těžké je se proti nim bránit, rozhodl jsem se v tomto případě jít také právní cestou.