Radní České televize porušují zákon. Měli by deklarovat střet zájmů | Marek Hilšer
Přejít na hlavní navigaci
Sociální sítě

Mrkni na moje sociální sítě


Drobečková navigace
  • Hlavní strana
  • Blog
  • Radní České televize porušují zákon. Měli by deklarovat střet zájmů

Radní České televize porušují zákon. Měli by deklarovat střet zájmů

Členové Rady ČT musí jednat nestranně a nesmějí se nechat ovlivnit obchodními zájmy. Zákon o České televizi jim přímo zakazuje vystupovat v jejich prospěch. Protizákonné jednání předvádí radní Luboš Xaver Veselý, který dokonce veřejně prohlašuje, že v Radě České televize zastupuje obchodní zájmy XTV. Poslanci hnutí ANO minulý týden ve Sněmovně zablokovali jeho odvolání.

Jenže nejde jen o Veselého. Sám předseda Rady ČT Pavel Matocha ještě dovedávna přijímal sponzorské dary od Pavla Tykače pro svůj šachový klub a udržuje s ním blízké přátelské vztahy. Jak moc jsou blízké? Tykačova společnost si Radě ČT opakovaně stěžovala na redaktora pořadu Reportéři ČT Ondřeje Stratilíka, který se věnoval popisování temných stránek Tykačova byznysu. Dokonce vedla s ČT několik soudních sporů. Když byl do funkce - s Matochovým velkým přičiněním - zvolen současný generální ředitel Jan Souček, Stratilík byl odstaven. Ani nedokončil rozdělanou práci. A byl to Pavel Matocha, kdo zajistil v České televizi práci Igoru Němcovi, který “zaujal” účastí na proputinovských akcích.

Rada ČT má za úkol v zájmu veřejnosti a jejím jménem dohlížet na činnost veřejnoprávní televize. Tuto funkci ale jako celek neplní (čest statečným výjimkám!). Ani když dojde na zjevné případy porušení zákona, Sněmovna nedokáže zjednat nápravu. 
Tato mapa popisuje rizikové vlivy na Českou televizi. Žijeme v iluzi nezávislosti. 
Veselý, Matocha a další nikdy neměli být do Rady České televize zvoleni. Bylo by správné, aby kandidáti a kandidátky do Rady ČT předkládali deklaraci o střetu zájmů, tak jak je to běžné ve veřejnoprávních médiích v mnoha evropských zemích a v řadě domácích organizací, kde se rozhoduje o veřejných penězích. 

Jako senátor jsem se důkladně zabýval vlivem oligarchů na média. Věnovala se tomu konference, kterou jsem uspořádal v Senátu. Jako člen senátní komise pro média jsem se zasadil o to, aby třetina radních ČT byla volena Senátem, což ale jen mírně vyvážilo její politizaci. S kolegou Davidem Smoljakem jsme naléháním na poslance pomohli v r. 2021 prosadit odvolání radní Hany Lipovské, která kandidovala do Sněmovny za Volný blok. 

Nezávislá, objektivní a kritická veřejnoprávní média jsou důležitým pilířem demokracie. Proto všechny populistické vlády ve střední Evropě začínají svou cestu k autoritářství právě útokem na ně. Z České televize odcházejí kritičtí novináři a novinářky, a ti, kteří se ještě drží, jsou vystavováni každodennímu tlaku a Rada ČT jako celek tento tlak zprostředkovává.

Například Pavel Tykač sponzoroval a účastnil se akcí šachového klubu, který vedl Pavel Matocha - současný vlivný člen rady ČT, který podporoval zvolení nového generálního ředitele Jana Součka. Krátce po zvolení pana Součka byl odstaven od Reportérů ČT redaktor Ondřej Stratilík, který se mimo jiné věnoval popisování byznysu Pavla Tykače a nemohl tedy ani dokončit svoji rozdělanou práci. Přitom na tohoto redaktora si stěžovala Radě ČT právě společnost Pavla Tykače, která s ČT vedla i několik soudních sporů. Takováto zjištění logicky vzbuzují velmi znepokojující otázky. Pavel Matocha navíc původně zajistil práci v ČT Igoru Němcovi, který pak musel odejít kvůli aktivní účasti na proputinovských akcích.

Tato mapa popisuje celou řadu mocenských skupin, které samozřejmě mají velmi silný zájem na vlivu v ČT. Zákon přitom ukládá, že člen Rady ČT “nesmí zastupovat obchodní zájmy, které by mohly být v rozporu s výkonem jeho funkce nebo by mohly ohrozit důvěru v nezávislost nebo nestrannost jeho rozhodování v Radě”. Tím spíše mě nemile překvapilo, že většina radních odmítla uvést, jaký má vztah k 12 uvedeným kontroverzním subjektům. Přece pokud je radní jistý, že se na ničem nekalým nepodílí, tak nemůže mít problém učinit takovouto deklaraci nezávislosti.

Jako senátor jsem se aktivně zabýval vlivem českých oligarchů na média a působil jsem v senátní komisi pro sdělovací prostředky. Pokud dostanu k tomu příležitost, tak budu dál bránit zájmy nás koncesionářů!

Galerie